מדוע חשיבה בקורתית כה חשובה לילדיכם?

חשיבה ביקורתית היא היכולת לחשוב באופן עצמאי ולא להיסחף אחר דעותיהם של אחרים. גם היכולת לנתח ספרים, סרטים וחדשות ולגבש דעה מקורית קשורה לחשיבה ביקורתית. מי שמפתח חשיבה ביקורתית, סביר שלא יסחף לאיזו כת הזויה עם מנהיג שיש לו שלוש נשים וחבריה שותים רד בול. זאת סיבה מספיק טובה להוסיף פיתוח חשיבה ביקורתית לחינוך של הילדים! בתקופה שלנו חשוב במיוחד לפתח מחשבה חופשית – כלומר להיות אדם שתורם לחברה רעיונות ופרספקטיבות מקוריים.

כיצד חשיבה ביקורתית מלמדת את המוח לחשוב אחרת

בגדול, חשיבה ביקורתית היא סוג של ניתוח. היא משתמשת בעובדות קיימות, עדויות מהימנות, תצפיות חדות, הסקה וטיעונים כדי לגבש דעה על נושא מסויים. במובן מסוים מדובר בשמירה על ראש פתוח, כלומר לא לתת לרעיונות ודעות קדומות להפריע לתהליך המחשבתי. ויש לה יכולת לתקן את עצמה; אם עדויות חדשות מתגלות, דפוס חשיבה זה מאפשר שינוי בדעה המקורית. כלומר לא לקבל את כל מה שנאמר כמובן מאליו וכאמת לאמיתה, במיוחד מגורם סמכות, מבלי לשקול את כל מה שהזכרנו. חוסן זה שומר על ילדיכם מפני קבלה אוטומטית של הצהרות מצד בעלי השפעה כנכונות, או מ"שטיפת מוח" של תעמולה ושל דרכי חשיבה מסוכנות.

חשיבה מסוג זה גם מאפשרת לילדיכם להעריך ולגבש דיעות אובייקטיביות על נושאים כגון ספרות, קולנוע וחדשות מבלי להיות מושפעים מהדעה הרווחת. ובמיוחד בתחום הספרות והאומנות, היא מאפשרת התבוננות זהירה ויסודית על הנושא הנידון ומה ניתן להסיק ממנו.

ככזו, היא חלק מהותי מארגז הכלים של המוח שכדאי ללמד כל ילד מוקדם ככל האפשר. ואת זה נעזור לכם לעודד אצלם כבר היום.

מהי חשיבה ביקורתית (ומה היא לא)

✅ חשיבה ביקורתית היא חשיבה עצמאית

✅ חשיבה ביקורתית היא שמירה על ראש פתוח

✅ חשיבה ביקורתית מציעה לרוץ עם רעיון הכי רחוק שאפשר על מנת לראות היכן טמונות חולשותיו

✅ חשיבה ביקורתית מחפשת את דעתם של מירב המומחים (בתחום הרלוונטי)

✅ חשיבה ביקורתית משמעה לתמוך בדעה שלך בעזרת טיעונים לוגיים

✅ חשיבה ביקורתית משמעה יכולת לשנות לחלוטין את השקפת עולמך אם עובדות חדשות צצות לפתע

❎ חשיבה ביקורתית אינה מתייחסת לדעה של מישהו כאל עובדה

❎ חשיבה ביקורתית משמעה לא לדחות רעיונות שלא תואמים את השקפתך

❎ חשיבה ביקורתית מנתקת את הרעיון מבעל הרעיון, שאותו אתם אולי לא מחבבים במיוחד

❎ חשיבה ביקורתית אינה ליקוט העובדות שמתאימות להשקפתך תוך התעלמות מאלה שלא

❎ חשיבה ביקורתית אינה תמיכה בדעה שלך בעזרת דעות קדומות

❎ חשיבה ביקורתית אינה החזקה בדעה בכל מחיר

בגדול, האמת היא שחשיבה ביקורתית משמעה לשמור על ראש פתוח ואנליטי לגבי המידע שאתם קולטים. כך, למשל, תיאוריות קונספירציה – במובן המקובל שלהן, כלומר בפנטזיות הפרועות – תוערכנה על ידי מחשבות אובייקטיביות וטיעונים לוגיים, ולא מתוך רצון "לתשובות" ש"חושפות את האמת" על הסיבות לאירועים מסויימים.

כך ששמירה על ראש פתוח משמעה אינו לקבל כל רעיון שהוא. משמעה לקחת דברים בערבון מוגבל. באותו זמן, חשיבה ביקורתית אינה חיפוש אחר סיבות לדחיית השקפות שונות משלך. אלא הזמנה לשקול את החיובי בהשקפה זו ולבחון את הסתירות שבהשקפה שלך. המסקנה הלוגית הנובעת מתוך השקפה זו מהווה חלק בלתי נפרד מתהליך החשיבה הביקורתית. והבנת המציאות משתנה לעיתים קרובות כאשר אנו עוסקים בחשיבה ביקורתית.

לפעמים זה אומר להיפטר מדעות קדומות שפיתחנו לאןרך החיים. המשמעות עבור ילדיכם היא היכולת לסגל חשיבה כזו מוקדם ככל האפשר, כך שלא יוסטו בקלות על ידי דעות פופולאריות אך שגויות. אז איך ללמד אותם חשיבה ביקורתית?

שלוש דרכים פשוטות ללמד ילדים חשיבה ביקורתית

חשיבותו של המשחק

הדרך הקלה ביותר להטמיע כישורי חשיבה ביקורתית בילדים צעירים היא פשוט לאפשר להם לשחק. משחק הוא חלק טבעי בהתפתחות ילדים, והם לעיתים קרובות משתמשים בו למשחקי תפקידים של זהויות שונות, כגון גיבורי העל האהובים עליהם. זה באופן אוטומטי ממצב אותם במוחו של האחר. זה חשוב כיון שהם זוכים להתנסות ב"להיות מישהו אחר", עם זוית ראייה שונה משלהם.

אתם יכולים לעודד זאת על ידי רכישת תלבושות לזהויות השונות. והם יוכלו "לשחק" את התפקידים הללו ובתוך כך לפתח רגש אמפתיה. למשל, אם הייתם נותנים להם חלוק מעבדה קטן, הם יכולים לשחק תפקיד של מדענים שעומדים בפני פריצת דרך של אזו טכנולוגיה פנטסטית הזויה שתשנה את העולם. לא רק שהם ישחקו גיבור אחר ממה שהם בדרך כלל משחקים, אלא גם יבינו את חשיבותו של המדע. והוא, באידיאל שלו, בנוי על להפוך את העולם למקום טוב יותר עבור כולנו. ואם כבר הזכרנו מדע:

הציגו בפניהם את השיטה המדעית (ורציונליזציה)

לא משנה במה אתם מאמינים, מבחינת דת או אידיאולוגיה, אם תחשבו על זה, תסכימו איתנו שהשיטה המדעית היא גישה די טובה להשקפה על העולם ולחשיבה ביקורתית עליו. היא נובעת מהרעיון של תיאוריה מדעית.

לאלו שלא יודעים איך עוברת תיאוריה מדעית, יש לה שלושה חלקים עיקריים:

  •  תצפית על העולם שמסביבנו
  •  ניסוח היפותזה המבוססת על תצפית
  •  והשערת השערות על בסיס ההיפותזה. עם ההשערות תופסות, הן מובילות לתיאוריה מדעית

בוא ניקח למשל את תיאוריית התעופה. אנחנו מתבוננים על איך ציפורים עפות על ידי יצירת "התרוממות" בעזרת הכנפיים שלהן. התרוממות היא הכוח המאפשר לציפורים לנסוק. מתוך תצפית זו מגיעה ההיפותזה שאם נפתח מכונות עם כנפיים ויכולת משל עצמם לייצר "התרוממות", מכונות אלה תוכלנה לעוף.

לאונרדו זה וינצ'י היה האדם הראשון להצביע על תובנה זו, וארבע מאות שנים מאוחר יותר, האחים רייט הופיעו ובנו מכונה כזו. יצירת "התרוממות" על ידי דחיפה (מדחף המטוס יוצר כוח) וכנפיים מאפשר למכונה לעוף. לכן, השערה זו הייתה נכונה והפכה לתיאוריה מדעית: תיאוריית התעופה, או אווירודינמיקה. כפי שאתם בוודאי מבינים, תיאוריה מדעית אינה "סתם תיאוריה" אלא אחת המבוססת על עובדות והוכחות הנשענות על היפותזה ראשונית לאחר תצפיות.

וזה סיפור מושלם כדי להסביר לילדיכם מהי חשיבה מדעית. ילדים רבים ישמחו לדעת בדיוק כיצד תעופה מתאפשרת. ועכשיו תוכלו לספר להם כיצד, תוך לימוד חשיבה ביקורתית מאחד המוחות המדעיים הגדולים ביותר בהיסטוריה, איש האשכולות דה וינצ'י! הם יופתעו לגלות שלאונרדו הוא לא רק צב נינג'ה שנלחם עם שתי חרבות סמוראים.

על ידי שימוש בחשיבה מדעית בחיי היומיום, הם יכולים ליהנות מלמצוא הסברים להרבה תופעות בטבע. במיוחד לאור העובדה שילדים סקרנים מטבעם לגלות איך דברים עובדים! אז הם יכולים לגלות כמה מדוייקים הם לפי ספרים באותם נושאים המותאמים לגילם. זה מלמד אותם גם להשתמש בתצפיות שלהם על העולם כדי לנסח מדוע משהו קורה ואז לבחון אותו. כל זה מתקשר ל-STEAM. שיטה חינוכית מאוחדת זו הפכה לחשובה ביותר בחינוכם של ילדים.

לקרוא, לקרוא לקרוא!

אף דבר לא עוזר לפיתוח חשיבה ביקורתית בקרב ילדים כמו קריאה, במיוחד כשהם מגיעים לגיל 8 בערך, ויכולים לקרוא ספרי קריאה מלאים לבדם. הם בטח ימצאו סופר אהוב במיוחד ויתנפלו על כל הספרים שלו. אבל זה חשוב לקרוא לא רק סיפורת, אלא גם ספרות עיונית. ואוטוביוגרפיות הן נהדרות כיון שהן חושפות ילדים לנקודת מבט אישית של אדם כלשהו – להיכנס לנעליו של מישהו אחר.

ספרי היסטוריה המספרים את אותם ארועים מזויות שונות, מעודדים ילדים לחשוב על מה סביר להניח שקרה באמת. זה מעודד אותם לגבש דעה על נושא פתוח. ואז אתם יכולים לשאול שאלות מכוונות. שוחחו עם ילדיכם על הספרים שקראו, מה הם אהבו ומה הם לא אהבו בהם – ומדוע.

ואל תישארו רק בתחום הספרים – קחו את זה הלאה. כשהם צופים בארועים עכשוויים בחדשות, אל תגידו להם מראש מה דעתכם; קודם שאלו אותם לדעתם. שאלו אותם מדוע זו דעתם על הנושא. זה יעודד אותם לגבש דיעות עם טיעונים תומכים. אבל גם תאתגרו אותם. אל תתנו להם להתחמק כל כך מהר; הם צריכים ללמוד איך להגן על השקפותיהם – או להיות מוכנים לשנות אותן אם צריך.

איך אפשר לסכם את שלושת הדרכים האלה?

משחק מעודד אמפתיה ונקודות מבט חדשות. השנייה, השיטה המדעית, מעודדת חשיבה ושיח רציונליים. והשלישית, קריאה ביקורתית, מעודדת יצירת רעיונות ודיעות על הבסיס שנוצר משני התרגילים הראשונים.

קחו את זה הלאה: תנו להם מסגרת חינוכית הנוספת כדי לפתח חשיבה ביקורתית

בית הספר המקוון שלנו, Tekkie Uni, הוא מגרש המשחקים האולטימטיבי ללימוד חשיבה ביקורתית. אנו שמים דגש רב על כישורים טכנולוגים בכל קורס, כגון תכנות לילדים, פיתוח אפליקציות, יצירת תוכן ליוטיוב ועוד. אבל זה לא כל מה שאנחנו עושים. אנחנו גאים במרחב שיצרנו בכיתות הלימוד שלנו המאפשר לילדים לעשות טעויות בזמן שהם שוקדים על פתרונות משלהם. יש אווירה נהדרת של שיתוף פעולה בין התלמידים. כיף להתבונן בצעירים האלה משתפים פעולה כדי לעזור זה לזה להתפתח ולפתח כישורים ואינטיליגנציה רגשית.

אנחנו מלווים את התלמידים במקום להגיד להם מה לעשות. המדריכים שלנו צועדים יד ביד עם התלמידים כדי ללמוד ולקדם אותם דרך מגוון הקורסים שלנו. התלמידים משתפים פעולה בעבודה על פרויקטים, ומשתמשים במערכת המיומנויות שלמדו. ללמוד לעבוד בקבוצה משמעו לקבל פי עשר ממה שכל יחיד משקיע. הם מחליטים החלטות וחווים העצמה דרך תפקידי מנהיגות.

אז לא משנה איזה קורס אתם בוחרים לרשום אליו את ילדיכם ב- Tekkie Uni, אתם יכולים להיות בטוחים שאתם לא רק משקיעים בעתידם הטכנולוגי. אלא גם במלוא פוטנציאל הצמיחה שלהם.

תגובות

השאר תגובה