נשים במקצועות הטכנולוגיה, המדע והתכנות: הדי לאמאר

אילו סיפרנו לכם שהעקרונות העומדים מאחורי טכנולוגיית האינטרנט האלחוטי נהגו, פותחו ונרשמו כפטנטים על-ידי שחקנית יפיפייה מאמצע המאה הקודמת, האם הייתם מאמינים לנו? אם לא, אז יש לנו הפתעה בשבילכם!

במאמר זה מתוך הסדרה "נשים במקצועות הטכנולוגי, המדע והתכנות", אנו רוצים להכיר לכם את בעלת אחד המוחות המבריקים בעת המודרנית. מדובר באישה שהשאירה לנו, אף מבלי לדעת זאת, מורשת וידע העוזרים לנו לפתח פתרונות חדשניים לבעיות היום-יום שלנו בהווה.

אם כן, אנו מתכבדים להציג בפניכם את הדי לאמאר הגדולה: שחקנית יפיפייה ומוכשרת מאוד שנולדה באוסטריה בשנת 1914, ואשר בנוסף לקריירת המשחק שלה גם פיתחה את העקרונות המדעיים והמתמטיים העומדים מאחורי טכנולוגיות ה-Wi-Fi והבלוטות' אשר כולנו משתמשים בהן כיום.

רוצים להכיר אותה יותר לעומק? אז בואו נתחיל!

סיפורה האישי על קצה המזלג

כבר בגיל צעיר מאוד, החלה הדי לאמאר להפגין עניין באומנויות הבמה, הקולנוע והתאטרון. את הופעת הבכורה שלה על המסך הגדול היא עשתה ב-1931, ובתחילת 1932 כבר לוהקה בתפקיד ראשי בסרט "No Money Needed" (לא צריך כסף) והפכה לדמות מוכרת בכל רחבי העולם.

ב-1937, הדי לאמאר עברה להתגורר בלונדון, היכן שהיא פגשה את לואיס ב.מאייר, מנהל אולפני MGM, ופגישה זאת פתחה בפניה את הדלת היישר להוליווד ולכיבוש לבבותיהם של מיליוני אמריקאים.

לאחר יותר מעשור שבו גילמה תפקידים ראשיים במאות סרטים, כולל בשמשון ודלילה (1949), היא החלה להפיק סרטים בעצמה ולהיכנס יותר ויותר עמוק גם לתחום זה שאותו היא אהבה מגיל כה צעיר.

אך הדי לאמאר התעניינה בעוד תחום הנושק במידה מסוימת לאומנויות הבמה… לפחות מבחינת היצירתיות: הדי לאמאר הייתה גם ממציאה וחלוצת טכנולוגיה.

בזמן מלחמת העולם השנייה, ביקשה לאמאר להצטרף למועצת הממציאים הלאומית של ארה"ב, אך כמה מחברי המועצה אמרו לה שהיא יכולה לתרום הרבה יותר למאמץ המלחמתי אם במקום להצטרך אליהם היא תנצל את מעמדה כשחקנית מוכרת ותקדם מכירת אגרות חוב ממשלתיות. אבל זה לא עצר אותה.

אז מה היא המציאה?

מדהים לחשוב שאישה זאת אשר מעולם לא קיבלה הכשרה רשמית בתחומי עיסוקיה אלא החליטה ללמוד הכול בעצמה, הייתה אחראית לסדרה של המצאות מהפכניות. היא המציאה, בין היתר, טבליות תוססות ליצירת משקאות מוגזים ואף פיתחה את אב הטיפוס של רמזורי התנועה שכולנו משתמשים בהם עד עצם היום הזה.

בזמן מלחמת העולם השנייה, לאמאר גם גילתה שטילי טורפדו מונחי הרדיו (טכנולוגיית לוחמה ימית שרק החלה להתפתח באותו זמן) היו פגיעים למעקב ולהסתה ממסלול על-ידי כוחות האויב. בעיה זאת הובילה אותה לחשוב על פיתוח שיטה לשידור אותות רדיו בדילוג בין תדרים שאינו מאפשר את ניטור האותות ואת שיבושם. לשם כך, היא פנתה לאחד מחבריה הוותיקים מתעשיית הבידור: הפסנתרן ג'ורג' אנטייל, כדי שזה יעזור לה לבנות מכשיר לפיזור תדרים על-בסיס השיטה שהגתה.

הוא הצליח במשימה באמצעות סנכרון בין מנגנון פסנתר מיניאטורי עם אותות רדיו. ביחד בנו השניים כמה דגמים של מערכת לפיזור אותות רדיו בין תדרים, ורשמו פטנט על "טכנלוגיית דילוג התדר הפזור-ספקטרום" (FHSS).

אף שבזמנה הייתה השיטה קשה ליישום, הטענה הרווחת היא שעקרונותיה הם שעומדים מאחורי טכנולוגיות ה-Wi-Fi והבלוטות' המשמשות אותנו כיום. מדהים, לא?

מורשתה של הדי לאמאר

אז מה מוסר ההשכל מסיפורה של הדי לאמאר? נפתח במובן מאיליו ונאמר שכל אדם שיש לו חזון או רעיון ברור ואת הכלים הנכונים להגשמתו, יכול לשנות את העולם. וזה בדיוק מה שהיא עשתה.

הדי לאמאר הייתה לא רק שחקנית מופלאה ששיחקה בעשרות סרטים מצליחים, אלא מישהי שביקשה לפעול לשיפור העולם והחברה, ואשר מבלי לדעת זאת, אף עזרה לשפר את העולם הדיגיטלי שאנו חיים בו היום.

הדי לאמאר זכתה בפרסי הוקרה רבים על הקריירה שלה כשחקנית וכמפיקה, הן בהוליווד וכן באירופה, בשנותיה הראשונות. אך בנוסף אליהם, היא גם זכתה בפרסים על המצאת טכנולוגיית שידור גלי הרדיו בדילוגי תדר.

ב-1997, זכתה לאמאר יחד עם שותפה ג'ורג' אנטייל בפרס בפרס החלוץ מטעם קרן החזית האלקטרונית, והייתה לאישה הראשונה שזכתה בפרס רוח ההישגיות ע"ש בולבי גנאס מטעם מועצת הממציאים – שהוא כמו פרס האוסקר של עולם ההמצאות.

הדי לאמאר הייתה למקור השראה עבור כל מי שהכיר אותה: שחקנים, במאים, מפיקים, צופים, מדענים, ממציאים והעולם כולו. אז אפילו שאיננו זוקפים את קיומו של ה-Wi-Fi לזכותה בלבד, לדעתנו מגיעות לגב' הדי לאמאר מחיאות כפיים סוערות!

למדו לתכנת היום

אנו מאמינים בכך שכל ילד וילדה צריכים לדעת איך לתכנת ולכתוב קוד, כי אף פעם אין לדעת היכן הילדים שלנו עשויים לזהות צורך מסוים ואילו פתרונות טכנולוגיים ודיגיטליים מעוררי השראה הם מסוגלים לפתח כדי לענות על צרכים אלה, לא חשוב באיזה תחום הם יחליטו לעסוק.

בקורסים המקוונים שלנו, כל ילד וילדה זוכים ללמוד תכנות בסביבה בטוחה וידידותית, ממדריכים המלמדים מהלב ומתוך שליחות להנחיל לילדים ידע יקר-ערך וללמד אותם איך להפוך למנהיגים וליוצרים של עולם המחר. נסו אותנו! לחצו כאן לצפייה בקורסים המקוונים שלנו ללימודי תכנות.

תגובות

השאר תגובה