המאסטרים הגדולים ביותר בשחמט

המשחק האולטימטיבי שהופך אותך למאסטר

שחמט. משחק האסטרטגיה האולטימטיבי. משחק שמלמד טקטיקות ואת תורת התכנון הזהיר. אנחנו ממליצים לכל הילדים ללמוד לפחות את הידע הבסיסי בשחמט כדי שיוכלו לשחק כמה משחקים נגד חבריהם.

כבר הוכח ששחמט מועיל להתפתחות המוח ועוזר ליצור קשרים נוירולוגיים חדשים דרך פיתוח זיכרון, חשיבה אסטרטגית, פתרונות יצירתיים, וכדומה.

אפשר לראות את כוח החשיבה ששחמט מפתח כשמסתכלים על כמה משחקני השחמט הטובים ביותר בעולם, שהם ממש גאוני המשחק. חלקם ידעו לתת הופעה, חלקם היו מתבודדים שלא רצו פרסום, ואחרים היו שגרירים של ״משחק המלכים״. שחקני שחמט יכולים אפילו להידמות לדמויות בסדרה ״משחקי הכס״ בגלל התפניות המעניינות והמפתיעות שהם הוגים… בואו נסתכל על כמה מהשחקנים הגדולים ביותר של זמננו.

גארי קספרוב

לגארי קספרוב צבר הכי הרבה ניצחונות רצופים כמאסטר שחמט.

רב-אמן רוסי בשחמט, קספרוב פעל רבות כדי להפיץ ולחזק את המשחק. הוא היה נוסע למדינות שונות כדי לקדם את השחמט במועדונים מקומיים, השאיל את שמו לסדרת משחקי שחמט במחשב, ואפילו התמודד מול מחשב-על בשם Deep Blue כדי להוכיח שהאדם יכול לנצח את המכונה. (הוא טעה.)

כשקספרוב ניצח בתחילת הקריירה שלו את המאסטר שקדם לו, אנטולי קרפוב, הוא גרם למהפכה בעולם השחמט. עד אז היו לקרפוב שמונה ניצחונות רצופים בטורניר השנתי, והוא ציפה לזכות בפעם התשיעית. במשחק הדרמטי האחרון של אותו יום, קספרוב ניצח.

קספרוב הוא איש טוב ואכפתי. הוא יו"ר הקרן לזכויות האדם, ארגון שכפי שניתן להבין משמו, מוקיר כל אדם. אולי היכולת שלו לחשוב בצורה אסטרטגית מאפשרת לו לתכנן כראוי את המהלכים הדרושים כדי לשמור על זכויות האדם בחזית הפוליטיקה בעולם.

בשלב מסויים בקריירה, הייתה לקספרוב מחלוקת עם פדרציית השחמט הבינלאומית (FIDE), משום שהרגיש שהאינטרסים של השחקנים אינם מיוצגים היטב על ידי הארגון. הוא האמין שהארגון הפך לממוקד מדי באינטרסים מסחריים. קספרוב פרש ממנו והקים ארגון שחמט מתחרה משלו בשם "איגוד השחמט המקצועי". שם הארגון מרמז על כך שחבריו וחברותיו מתפרנסים גם מתחרויות יוקרתיות בעולם וגם מתחרויות קטנות על שולחנות בסנטרל פארק בניו יורק. לא משנה היכן, הארגון הציב את שחקני השחמט במוקד העניין ולא הרווחים הכספיים לארגון.

יש עוד שני דברים חשובים לציין על קספרוב. הראשון, שהוא זכה ב-15 ניצחונות רצופים בטורניר, שיא שלא נשבר עד היום. והשני, שהוא עדיין לא היה מספיק טוב כדי לנצח את ״כחול עמוק,״ מחשב-על משנות ה-90. אף שחקן שחמט אנושי לא יכול לנצח מחשב-על.

בובי פישר

בובי פישר היה דמות מסתורית בעולם השחמט.

לא הרבה בני 14 יכולים לטעון שהם מסוגלים לעשות מה שבובי פישר עשה. ב-1958, בובי הדהים את כולם באליפות ארצות הברית כשהביס יריבים בוגרים בגילו הצעיר כל כך. מאותו רגע, סיפור ההצלחה המדהים שלו המשיך לצבור תאוצה. שש שנים לאחר מכן, באותו טורניר, הוא שוב ניצח שוב, הפעם עם תוצאה מושלמת.

עיני כל העולם היו נשואות אליו. כישרון כמו שלו הפך אותו לתופעה יוצאת דופן — היה לו כישרון כמעט על-טבעי בשחמט.

אך רוחות המלחמה הקרה בין ארה"ב לברית המועצות האפילו על הקריירה של בובי. בובי האמריקאי נפגש פנים אל פנים עם המאסטר הרוסי בוריס ספאסקי לקרב על התואר. משחק מחשמל זה נערך ברייקיאוויק, איסלנד – מקום קר במיוחד לקיים בו מלחמה קרה של שחמט!

המשחק נתפס כעימות בין שתי מעצמות העל שיוצגו על ידי שני גברים אלו, והלחץ היה רב. בסופו של דבר, נפל בוריס ספאסקי למלכודת שהכין בובי, והאמריקאי הכריז שח-מט בסיומו הדרמטי של המשחק.

וושינגטון חגגה את הניצחון הסימבולי. אולם לאחר רגע שיא זה במערכת היחסים של בובי עם ממשלת ארה"ב, התגלעו חילוקי דעות בין בובי לבין FIDE, וב-1975 הוא פרש מהקרב הבא על התואר, ובכך הביא לניצחונו של יריבו כברירת מחדל.

זה היה מהלך דרמטי ביותר, כיון שבובי החזיק בתואר המאסטר.

לאחר פרישתו, בובי נעלם מתודעת הציבור. אבל אז, באותה פתאומיות שבה נעלם, הוא הצטרף שוב לזירה העולמית למשחק בלתי רשמי ביוגוסלביה, שוב נגד ספאסקי, בשנת 1992. זה עמד קרב חוזר מותח במיוחד. לרוע המזל, יוגוסלביה הייתה תחת אמברגו של האו"ם באותו הזמן, ואמריקה הייתה ממובילי הסנקציות על המדינה. כאזרח אמריקאי, בובי ידע כי יפר את חוקי ארה"ב אם ישתתף במשחק.

אבל הוא השתתף, ושוב הביס את אויבו הרוסי. התוצאות לא אחרו לבוא. הדרכון האמריקאי שלו נשלל, ובובי אפילו נכנס לכלא יפני לכמה חודשים כשניסה להיכנס למדינה עם דרכון לא בתוקף. אולי הוא העביר את הזמן שלו בכלא בלימוד שחמט לאסירים אחרים. או אולי הוא פשוט ניגן במפוחית ושר, “Nobody knows the troubles I’ve seen…” בסופו של דבר, הוא שוחרר. אבל זה לא פתר את בעיית האזרחות שלו.

למזלו, הפרלמנט העתיק ביותר בעולם שהוקם במאה ה-10, האלת'ינגי באיסלנד, העניק לו אזרחות באותה מדינה קפואה. למרבה האירוניה, מה שהוציא אותו מהקפאת אזרחות היה לא פחות מאשר מדינה קפואה.

הוא נשאר באיסלנד עד מותו בשנת 2008. בסוף ימיו היה בובי לא יותר מאשר פיון שהוקרב במשחק גדול הרבה יותר ממשחק שחמט – המלחמה הקרה והסנקציות שהטילה על יוגוסלביה.

אנטולי קרפוב

אנטולי קרפוב, מאסטר דגול נוסף, ידוע בקור רוחו תחת לחץ, אפילו כזה של התקתוק הבלתי פוסק של שעון העצר בשחמט.

אנטולי קרפוב הוא מאסטר מפורסם בשחמט עם רשימת תארים ארוכה כמו זרוע של אורנגוטן. מספר ההישגים שלו מדהים, והוא סיים במקום ראשון יותר מ-160 פעמים.

הוא שמח לייצג את ברית המועצות בתחרויות, במיוחד במשחקים מול יריבים אמריקאים כמו בובי פישר.

כיום קרפוב הוא חבר בפרלמנט הרוסי הנקרא 'דומה', ומכהן במועצה הציבורית תחת שר ההגנה.

קרפוב הגיע לדרגת מאסטר בשנת 1971 בטורניר לזכרו של אלכין, שנערך במוסקבה. זה היה הישג מרשים, שכן כמה מהשחקנים הידועים ביותר השתתפו באותה תחרות.

עלייתו של קרפוב דרך עולם השחמט הביאה אותו בסופו של דבר להתחרות מול בובי פישר, אלוף העולם באותה תקופה. אך קרפוב מעולם לא זכה לשחק מול פישר, שהתעקש שתוצאת תיקו במשחקים לא נחשבת בציון הכללי, ואם התחרות מסתיימת בתיקו של 9-9, האלוף הנוכחי רשאי לשמור על התואר שלו. ואותו אלוף היה כמובן בובי.

כתוצאה מדרישותיו הבלתי הגיוניות והבלתי מתפשרות של פישר מפדרציית השחמט הבינלאומית, הפך קרפוב לאלוף העולם החדש מבלי שניצח במשחק הגמר. זה אכזב את קרפוב. הוא הרגיש שהניצחון היה חסר משמעות, ואף ניסה לארגן משחק נוסף מול פישר.

אך המשא ומתן לארגון המשחק נכשל. אולי זה היה צפוי, כי התנהגויות מוזרות ולא עקביות לא פוסחות על גאונים בתחומם.

קרפוב השתוקק להוכיח שהוא ראוי לתואר אלוף העולם. הדבר גרם לו להתחרות בתחרויות גדולות ברחבי העולם, והוא אכן זכה ברובם. למעשה, הוא זכה ברצף נצחונות בטורנירים (תשעה) לזמן מה, עד שקספרוב שבר את השיא.

מיכאיל בוטביניק

מיכאיל בוטביניק (השמאלי), יכול היה להיות סבא שלך ולשחק איתך שחמט ביום קיץ שימשי, אם רק לא היה נתון תחת לחץ הזמן של שעון השחמט.

אין זה מקרה שכל כך הרבה רוסים מופיעים ברשימה זו של מאסטרים גדולים שהשפיעו באופן משמעותי על עולם השחמט. הפדרציה הרוסית, ומאוחר יותר ברית המועצות, ואז שוב הפדרציה, תמיד ראתה בשחמט את הספורט הלאומי שלה. אם אתם תוהים איך משחק לוח יכול להיחשב כספורט, קחו בחשבון כמה נקודות:

משחקי תחרות בשחמט מתוזמנים. אם נגמר הזמן, השחקן מפסיד. בכל פעם שתורך לעשות המהלך, השעון שלך מתקתק, דבר שמפעיל לחץ לבצע את המהלך מהר ככל האפשר. אבל זה גם מוביל לטעויות. כדי לעמוד בלחץ, המוח צריך לעבד מידע במהירות.

אם בצעת מהלך שמוביל לאיבוד כלי חשוב, תמצא את עצמך בעמדת נחיתות חמורה. שחמט הוא ספורט. ספורט של מחשבה וכוח המוח, אשר דורש מ״מערכת ההפעלה״ שלנו לעשות חישובים מהירים ביותר ולחזות את כל התכסיסים והמלכודות האפשריים של היריב. מיכאיל היה אחד הטובים ביותר בספורט הזה.

מיכאיל נולד להורים יהודים רוסים, עובדה שלא הקלה על מצבו בחברה הרוסית, הן בתקופה הצארית שלתוכה נולד ב-1911, והן לקראת סוף העשור שבו הבולשביקים עלו לשלטון והקימו את המדינה הקומוניסטית הראשונה בעולם.

הוא הצהיר אמונים לרוסיה הסובייטית והיה אדם נעים הליכות לכל הדעות. בגיל 20 כבר זכה באליפות הסובייטית הראשונה שלו במוסקבה. מיכאיל היה מעורב בפוליטיקה של משחק השחמט בשנות ה-20 המאוחרות ושנות ה-30 של המאה ה-20.

המנהיגים הפוליטיים דאז לא היו בטוחים שכדאי לאפשר לשחקני שחמט סובייטים לשחק נגד שחקנים מחוץ לברית המועצות. בעיקר בגלל שהם לא הרגישו שהשחקנים שלהם חזקים מספיק כדי להחזיק מעמד.

אבל מיכאיל התעקש על כך והשיג תוצאות מעורבות בסדרת תחרויות, כולל צמד תיקו נגד שחקנים בכירים.

ואז, בחורף 1936, הוזמן מיכאיל לשחק באנגליה. הרשויות הסכימו לאפשר את כניסתו לתחרות, וכדי לספק לו תמריץ נוסף, ניתנה לו זכות שניתנה לשחקנים בינלאומיים רק לעיתים רחוקות: אשתו הורשתה להתלוות אליו, ככל הנראה כי לתת לו תמיכה ועידוד.

למרות חששות מצד עמיתיו הסובייטים, שחשבו שהוא יוכה קשות על ידי יריביו, מיכאיל השיג מקום ראשון אותו חלק עם שחקן בשם קפבלנקה.

הישג זה סימל ניצחון גדול לשיטת המשחק הסובייטית.

מאוחר יותר בחייו, מיכאיל, שהיה מהנדס חשמל בהכשרתו, עזר ליצור שחמט ממוחשב — שהיה עדיין פשוט באותם ימים, אך בסופו של דבר הוביל לתבוסתו של בן ארצו קספרוב בידי "כחול עמוק". (מיכאיל, בוגד המין האנושי!).

שחמט לילדים

שחמט הוא דרך מצוינת לשפר את התפקוד הקוגניטיבי של ילדים תוך כדי פעילות חברתית.

כפי שאתם מבינים ממאמר זה, כמה מוחות פנומנליים היו מעורבים בהיסטוריה המודרנית של השחמט. להיות מאסטר זה לא הישג פשוט.

המתח בתחרויות שחמט מורט עצבים כמו משחק כדורגל עם תוצאה של 1-0 וחמש דקות שנותרו על השעון.

בשביל לשחק שחמט צריך אינטליגנציה, חשיבה מהירה, תכנון אסטרטגי ומודעות טקטית. אף אחד מהמאסטרים ברשימה זו לא היה יכול להגיע לאותם הישגים לולא היו להם התכונות הללו.

יתרה מזאת, תכונות אלה מתחזקות באופן ממשי על ידי משחק שחמט. זה משהו שכדאי לכם לשקול עבור הילד.ה שלך. משחק השחמט נותן לילדים גירוי מנטלי שמשפר את תפקודם של מספר איזורים של החומר האפור במוח, כגון זיכרון, תבונה, חשיבה קדימה, יכולת לחשב ועוד.

בין אם הילדים שלכם יודעים לשחק שחמט ובין אם לא, הם ירוויחו מקורסי השחמט שלנו למתחילים וגם לשחקנים מתקדמים. זו גם הזדמנות עבורם לשחק נגד ילדים אחרים, להתחבר אליהם ולפתח חברויות.

אם אתם רוצים ללמד את ילדיכם ספורט אסטרטגי חדש ולשפר את התפקודים הקוגניטיביים שלהם, רשמו אותם לאחד הקורסים שלנו היום.

בעזרת Tekkie Uni, גם הם יוכלו לשחק משחק של מנצחים.

כלי שחמט, כפי שנהוג לכנות אותם. המלכה היא הכלי החזק ביותר על הלוח, והיא מסוגלת לחסל כלים אחרים בקלות. מה שאומר ששחמט הוא בעצם משחק המלכות.

תגובות

השאר תגובה