טיפים ליוצרי וידאו, חלק 2

היום נספר לכם על תהליכי הפקה של יצירת תוכן וידאו – בעיקר פיתוח רעיונות, בניית סטוריבורד, ואלמנטים של יצירת סיפור מעניין.

נתחיל בהתחלה: איזה סוג של תוכן וידאו הילד או הילדה שלך רוצים ליצור? האם יש להם מושג, או שהם פשוט רוצים ליצור משהו, אבל לא יודעים איך להתחיל לפתח רעיון טוב? יש כמה שאלות שאתם יכולים לשאול אותם שיתנו להם כיוון. איזה סגנון של וידאו הם רוצים ליצור?

הסגנון קשור לז׳אנר. סרטונים בתחומי עניין שונים משתמשים בז׳אנרים שונים. כמובן שיש גם ערוצי יוטיוב מאוד יצירתיים ושונים לגמרי מההגדרות הרגילות. כמובן שאין לנו כוונה לעודד את הילדים לפתוח ערוץ פומבי ביוטיוב, בוודאי לא ילדים מתחת לגיל תיכון. אנחנו רק משתמשים ביוטיוב כדי לבחון מה הופך סרטון למוצלח יותר או פחות. ילדים צעירים יכולים ליצור ערוץ פרטי שמאפשר גישה רק לחברים ומשפחה שמקבלים לינק אישי.

למרות זאת, אתם בטח יודעים שיש ערוצים מוצלחים שמגישים ילדים כמו מסיבת יצירה שמלמד ילדים לעשות כל מיני עבודות אמנות. יש עוד המון ערוצי יצירה וערוצים נוספים עם תוכן חינוכי שילדים אוהבים.

יש גם בערך 1,000,000,000,000,000,000,000 סרטונים עם חתולים שעושים דברים משוגעים. אפשר למצור אינסוף רעיונות לתוכן לסרטוני וידאו או ערוצי וידאו. אבל איך מתחילים?

איך לבחור ז׳אנר ולפתח רעיון לתוכן

עזרו לילדים שלכם – אתם הרי מכירים אותם הכי טוב! אולי הם מתעניינים באופנה? אם הם מכירים את שמות כל המעצבים הטובים ביותר בעולם, הם יכולים למשל ליצור תוכן על תצוגות אופנה בפריז. אם הם צעירים יותר הם יכולים לבחון באופן ביקורתי מבחר של מוצרים לילדים, כמו נעלי ספורט של נייק מסוגים שונים.

או אולי הילדים שלך אוהבים לשחק משחקי וידאו ורוצים לחלוק את החוויה עם אחרים. הם יכולים להקליט חלקים מן המשחק שהם רוצים לשתף ולשלב אותם לתוך הסרטון שהם מתכננים לעשות.

אולי הם טבחים צעירים שאוהבים לעזור לאמא שלהם להכין עוגיות מיוחדות מפעם לפעם (כמו BOW girls או Charly’s Crafty Kitchen). הם יכולים לתת טיפים לילדים לאפיית עוגיות טעימות או להמציא מתכונים משלהם! עם טכניקת צילום פשוטה וכמה טריקים של עריכה (שנדבר עליהם יותר בפירוט בחלק 3 של סדרת הבלוגים הזו), שפים צעירים יכולים להדגים איך מכינים דברים טעימים במטבח.

ואולי הילדים שלכם מאוד אוהבים סרטים. זה מאוד מקובל ביוטיוב או אתרים דומים לקחת כמה דקות או שניות מתוך סרט ולדבר עליו, וזה לא נחשב להפרה של זכויות יוצרים, כך שהם יכולים ליצור סרטון בז׳אנר ביקורת הסרטים.

ז׳אנר פופולארי נוסף הוא הסרטון הדוקומנטרי. ערוצים כמו ״משהו שלמדתי היום״ של טופ גיק לוקחים נושא קטן ומלמדים משהו חדש עליו, למשל: מי באמת היו הנינג׳ות?

אז אם הילדים שלכם אוהבים מדע וידע, הם יכולים לעשות הדגמות של ניסויים מדעיים שאפשר לעשות בבית כתוכן לערוץ שלהם, או לדבר על השאלות הגדולות של המדע, כמו מהו חור שחור? (נושא מאוד מעניין שכדאי לחקור ממרחק, כדי לא להישאב פנימה…).

איך לתכנן את תוכן הסרטון ולבנות עלילה

הצעד הראשון הוא לכתוב תסריט. זה אולי הצעד היחיד שהילדים יצטרכו, למרות שציור סטוריבורד בהחלט יכול לעזור. התסריט מכיל את תוכנית הצילום, ותמיד צריכה להיות תוכנית.

כתיבת תסריט יכולה להיות מורכבת, אבל נציג אותה כאן בצורתה הפשוטה ביותר. תסריט מכיל שני אלמנטים: 1) דיאלוג, 2) הוראות. הדיאלוג הוא כל מה שנאמר בסרטון. לדוגמה, בסרטון ביקורת על סרט, משחק או צעצוע, הדיאלוג הוא כל מה שהילד אומר על הנושא. כמעט בכל סרטון יש מלל או דיאלוג. ה״סיפור״ הוא למעשה הביקורת, הדעה, או האינפורמציה שהילד מעביר.

החלק השני בתסריט הוא ההוראות. ההוראות בתסריט מתארות מה רואים בפריים ומתי מתרחש כל דבר. בהוראות יש גם תיאור של המיקום שבו מתרחש הצילום (המטבח למשל), או מסך ירוק ודמות מדברת מול המצלמה. ההוראות יכולות גם לכלול תיאור של הוידאו או תמונות הסטילס שיחליפו את המסך הירוק (כפי שתיארנו בבלוג הקודם).

הנה דוגמה של תסריט פשוט:

*

כותרת: דרך הדינוזאורים של אמיר, פרק 1

סצינה 1:

פותחים בוידאו של תערוכת דונוזאורים במוזיאון.

נשמע קול מעל התמונה (voice over): דינוזאורים הציתו את דמיוננו במשך מאות שנים מאז התגלו לראשונה בשנת 1677, כאשר רוברט פלוט מצא את עצם הדינוזאור הראשונה.

קאט לציור של קבוצת אנשים ב-1712, מוציאים מאובנים מתוך סלע.

voice over ממשיך: הרפתקנים רבים, כמו גם ציידי מאובנים חובבים, יצאו לחפש מאובנים נוספים וקיוו לגלות את הממצא הגדול הבא. היום אקח אתכם למסע מרתק לאורך… דרך הדינוזאורים!

כותרת על המסך: דרך הדינוזאורים של אמיר, פרק 1

סצינה 2:

אנו מראים קטעי צילום של ביצה גדולה (שהיא במציאות ביצת תנין)

voice over: מרגע הטלת הביצים שלהם, דינוזאורים צעירים הם מאוד פגיעים… אבל בסופו של דבר, הם נפגעו לא זה מזה. אלה מכוח שהגיע ממקום רחוק מאוד מהעולם הזה…

צילום של הבור שחפרנו כדי לדמות מכתש למשך חמש שניות, בקלוז אפ, עם אבנים קטנות שמדמות חתיכות מהאסטרואיד.

voice over: האירוע שסיים את עידן הדינוזאורים היה פגיעת אסטרואיד שהתנגש בכדור הארץ…

*

ועכשיו, הסבר על התהליך

התסריט, כמו שאפשר לראות, מפרט את הפעולות שצריך לבצע כדי להכין את האלמנטים שמהם ייערך הסרטון. לפעמים התוכן הוא קטעי וידאו שיתווספו בשלב העריכה (עוד על כך בחלק 4) ולפעמים התוכן הוא וידאו שצילמו הילדים במצלמה של הטלפון החכם שלהם (או שלכם. על כך נרחיב בחלק 3).

התסריט מכיל גם הוראות סאונד. ומה לגבי הפתיח? כדאי שיהיה פתיח טוב וסיום טוב לסרטון. לתוכנות עריכה שונות יש תבניות לפתיחים משלהן, אבל למה לא לאפשר לילדים לעצב משהו משלהם? הם יכולים ללמוד זאת בקורס האנימציה שלנו.

התסריט נותן מבנה לסיפור הסרטון, מסדר את הכרונולוגיה של הדברים שאיתם אפשר לתכנן את הצילום והעריכה של התוכן. כדי לתכנן את התהליך ברמה עמוקה יותר, אפשר לפרט את תוכנית הצילומים עוד שלב דרך טכניקה שמאפשרת לתכנן באופן ויזואלי איך יראה כל קטע מצולם.

איך מכינים סטוריבורד

אם הילדים מכינים פרוייקטים קצרים הם יכולים להסתפק בתסריט. לפרויקטים מורכבים יותר אם יכולים להמשיך ולהכין סטוריבורד (לוח תכנון לצילומים). לא צריך להיות צייר מעולה כדי להכין סטוריבורד. אפילו ציור בסיסי ביותר על דף A4 מספיק, כשכל ציור מראה שוט אחד מהסצינה. אין צורך בהרבה ציורים.

הרעיון בסטוריבורד הוא ליצור סימון ויזואלי של זווית הצילום וגודל הפריים שהילדים בוחרים לכל קטע בסצינה. האם הצילום הוא קלוז אפ של ביצת תנין? האם זה ציור של עוגיות במבט על עבור סצינה 3 בתוכנית בישול? או אולי זה לונג שוט – צילום מרחוק – של חנות בגדי ילדים אופנתית בקניון יוקרתי? זה תלוי בחזון של הבימאים הצעירים ואיך שהם חושבים על הסרטון שלהם.

וזאת החשיבות של סטוריבורד – זה עוזר להם לתכנן את החזון שלהם, לשים אותו על הדף כדי לתכנן איך להוציא אותו לפועל. ולכן זה חלק חשוב בתהליך.

כשהם הצליחו לתכנן איך יראו הפריימים בצילום ובאיזה קטעי וידאו מוכנים להשתמש ומתי, הם מוכנים לשלב הצילום.

אל תפספסו את החלק הבא בסידרה!

עכשיו כשיש להם תוכנית, הם מוכנים לשלב הצילום. פה מתחילה העבודה הקשה יותר. אבל העבודה הזאת גם מתגמלת, בעיקר כשמצליחים לצלם סצינות מושלמות. אבל על זה נרחיב בפעם הבאה. בינתיים, כדאי לילדים להתעמק בתוכן שהם רוצים לעביר או לשתף, ובתכנון התסריט והסטוריבורד.

כך הרעיונות שלהם יהיו מוכנים יותר לשלב הביצוע והביצוע יקרה בדרך מסודרת ככל הניתן. הרעיונות שלהם יכולים להפוך מגרסה על דף אל המסך!

ואל תשכחו, יש לנו קורס שבו אנחנו מלמדים ילדים לעשות את כל זה ולהיות יוצרי וידאו מקוריים בעצמם. אפשר לקרוא עוד על הקורסים המקוונים של Tekkie Uni כאן.

תגובות

השאר תגובה