במהלך לילה אחד, לפני כמעט שלוש מאות שנים, השתוללו סופות רעמים בפילדלפיה. רוב התושבים הסתגרו בבתיהם, בעוד ברקים חזקים האירו מדי פעם את השמיים הקודרים. רק איש אחד ובנו אזרו אומץ ויצאו החוצה. בעודם נלחמים ברוחות העזות, הם העיפו עפיפון עם חוט תיל במטרה להוכיח שברק הוא חשמלי. באמצעות חוט שלקצהו נקשר מפתח, הם הצליחו להוליך חשמל מהמטען החשמלי שהיה באוויר. את הזרם הם לכדו בצנצנת שנבנתה במיוחד להכיל חשמל שאפשר יהיה לפרוק מאוחר יותר. הניסוי הזה עתיד היה לשנות את איך אנחנו מבינים חשמל. וכל זה בזכות הכוח החזק ביותר שיש לאנושות: סקרנות.
הסקרנות מחשמלת
האיש הזה היה כמובן בנג'מין פרנקלין. הוא היה כך כך סקרן לגלות איך העולם עובד, שהוא המציא דרך ללכוד חשמל בצנצנת. הדרך שהוא המציא הייתה כמובן מסוכנת ביותר. אבל הסקרנות הזאת לגבי טבעו של החשמל דירבנה מחקרים וניסויים רבים אחרים שבוצעו על ידי אנשים נוספים בעלי חשיבה מדעית. למעשה, הסקרנות בכל הנוגע לתופעת הטבע העוצמתית הזאת התחילה ביוון העתיקה, סביב 600 לפנה"ס, כשהיוונים שמו לב לתופעת החשמל הסטטי שנוצר כאשר שיפשפו שרף עץ מאובן בפרווה של בעלי חיים, ודשא יבש נמשך לכיוון האבן. מאז, ניסויים יצירתיים בחשמל הובילו אותנו לשימושים רבים ושונים. הודות להמוני מוחות סקרניים שניסו להבין את החשמל, אנחנו חיים בעולם שבו הוא מפעיל כמעט כל דבר שאנו עושים בו שימוש.
טבעה המסקרן של הסקרנות
הסקרנות לא רק גרמה לחשמל להיות חלק בלתי נפרד מהעולם המודרני. היא גם פיתחה את ההבנה שלנו במדע, ברפואה, בבעלי חיים, ואפילו – כפי שנראה- באומנות. לדוגמא, העניין הרב של האנושות בשמיים ובכוכבים הובילה לשיפורם של אמצעים טלסקופים ולכך שישמשו ליכולת צפייה טובה יותר על גופים שמיימיים. לבסוף, היא הובילה לשיגורם של אובייקטים, כולל את עצמנו, אל תוך החלל על מנת לחזות ביקום שמסביבנו. בזכות הסקרנות שלנו למדנו רבות על השלבים המוקדמים של הייקום שלנו באמצעות יצירתם של טלסקופי חלל עצומים, כמו האבל.
אז מה היא סקרנות? ובכן, זהו הלך רוח בו מעורבות צורות חשיבה חקרניות כמו שאילת שאולות, בחינה לעומק ולמידה. החשיבה החקרנית נפוצה בקרב ילדים בעודם מנסים להבין את העולם שסביבם. חלק מתפקידנו כהורים ומורים הוא לספק הסברים למוחות הסקרנים הקטנים על טבעה של המציאות בה אנו חיים.
מבוגרים רבים נותרים סקרנים גם בהמשך חייהם, במיוחד מאז המצאת האינטרנט. הסקרנות מקדמת למידה, המצאה, וגילוי. המדע כולו נוסד על בסיס סקרנות לגבי טבעו של הקיום. ולמזלנו, אנשים מוכשרים רבים לאורך ההיסטוריה היו סקרנים מספיק כדי להשפיע על מהלך האנושות.
לסקרנות יש עוצמה. זה חשבון פשוט.
חלק גדול ממה שאנחנו מבינים לגבי המתמטיקה הגיע ממוחותיהם של פילוסופים, לדוגמא פיתגורס, ארכימדס, ואוקלידס. ואחר מההוגים החשובים ביותר, ארטוסתנס, היה איש אשכולות. הוא היה משורר, גאוגרף ומתמטיקאי מדופלם. הסקרנות שלו בנוגע לכדור הארץ הובילה אותו למפות את העולם המוכר באותה תקופה ולשער את היקפו.
בזכות כלי החישוב החדשים שהמתמטיקאים היוונים הביאו לעולם, נוצרו כלים, נוצרה האדריכלות, ועוד שיטות שונות להסתכל על העולם. לדוגמא, אוקלידס פיתח את הגאומטריה לכדי מדע מדויק שנקרא גאומטריה אוקלידית. למעשה, עד אז הגאומטריה לא הייתה מדע מדויק במיוחד. למה זה כל כך חשוב? כי זה השפיע על הכול, כולל הצורה שבה אצטדיונים, אדריכלות ואומנות הוטמעו. לדוגמא, דה ווינצ'י השתמש ביחס הזהב כשצייר את המונה ליזה.
הסקרנות הוכיחה את עצמה כנכס לאומנות ולמדע גם יחד.
למעשה, דה ווינצ'י היה בעצמו איש אשכולות, ואפשר לקרוא לו גם איש רנסנס. זה ביטוי שמתייחס לתקופה שבה היו תגליות חדשות על בסיס תורות ישנות. כך החלה תקופה נאורה יותר מתקופת ימי הביניים שקדמה לה.
דה ווינצ'י, ואמנים מפורסמים רבים בני זמנו, התעניינו מאד גם באנטומיה האנושית. הסקרנות שלהם הובילה לתגליות ששיפרו את האמנות שלהם מבחינת הריאליזם שלה. לא רק זאת, אלא שהיא גם השפיעה על מדעי הרפואה. השילוב בין הידע שלו באנטומיה וההבנה שלו במתמטיקה איפשרה לדה וונצ'י ליצור כמה מיצירות האומנות החשובות בכל הזמנים. לדוגמא, הוא פתר בעיה גאומטרית עתיקת יומין הנוגעת לגוף האדם באמצעות האדם הוויטרובי. אפשר לומר שיכולתיו המדהימות של לאונרדו דה ווינצ'י התפתחו בעקבות הסקרנות הטבעית שלו לגבי העולם.
האדם הסקרן ביותר במאה ה-20
אדם נוסף שגילם בתוכו גאונות מדעית היה אלברט איינשטיין הוא היה פקיד פטנטים בשוייץ בזמן שהשלים את הדוקטורט שלו באוניברסיטת ציריך – וכל זה היה במהלך "שנת הפלאות" של איינשטיין בה הוא פיתח את תורת היחסות הפרטית. אבן הדרך המדעית הזאת, ותורת היחסות הכללית שהתפתחה בהמשך, הן היום אבני פינה של הפיזיקה. הוא גם הותיר אחריו מורשת שבזכותה קיימים דברים שיש לנו היום, חלקם פשוטים, כמו נייר מגבת, וחלקם מורכבים, כמו לייזרים. חלק מהמורשת הזאת כללה השפעה על התפתחות האנרגיה הסולארית. כל זה משתקף בפילוסופיה שלו על סקרנות, כפי שניתן לראות בציטוט המפורסם שלו: "הדבר החשוב ביותר הוא לא להפסיק לשאול. לסקרנות יש סיבה משלה לקיומה. לא ניתן שלא לחוש יראת כבוד כאשר אנו מהרהרים בתעלומות הנצח, החיים, המבנה המופלא של המציאות. די בכך אם ננסה לתפוס מעט ממסתורין זה מדי יום".
ניתן ללמוד מדוגמאות אלה כיצד הסקרנות הציתה את מוחותיהם של גדולי ההוגים שבתורם תרמו רבות לעולם. מי יודע, אולי יום אחד הילדה או הילד שלכם יעשו את אותו הדבר.
Tekkie Uni היא מילה נרדפת לסקרנות
ב-Tekkie Uni, אקדמיה מבוססת STEAM שמתמחה בלמידה מקוונת בזמן אמת, אנחנו מעודדים סקרנות. המדריכים שלנו נכונים תמיד לענות על השאלות הגדולות של הילדים שלכם, על אלה שנוגעות לקורסים שלנו ועל אלה שנוגעות לעולם הגדול. כשאנחנו מטפחים את הסקרנות של הילדים שלנו, אנחנו מניחים את היסודות לחיים שלמים של אהבת למידה וידע. הקורסים שלנו, החל מרובוטיקה ועד אנימציה דיגיטלית, ישפיעו על המוח הסקרן של ילדיכם, שכל כך רוצה לדעת איך דברים עובדים. כך תעניקו להם את הכלים כדי להפוך להוגים גדולים, שיום אחד אולי ישנו את העולם. למידע נוסף על הגישה שלנו והקורסים המוצעים, בקרו אותנו כאן.
אנחנו מצפים לפגוש את המוח הסקרן שמאחוריו עומדים הילדה או הילד שלכם!