הילד או הילדה רוצים להיות ספילברג הבא? זאת הזדמנות ללמד אותם להפיק בעצמם את תוכן הוידאו שלהם. רצינו לתת לכם כמה טיפים שיעזרו להם לממש את הרעיונות שלהם באופן הטוב ביותר. אז אם יש להם את כל הציוד שהוזכר בחלק 1, ויש להם תסריטים ודפי סטוריבורד מחלק 2, אפשר להתחיל לצלם!
יש כמה נקודות עיקריות שחשובות לביצוע צילום איכותי. זה די פשוט. צריך לוודא שיש מספיק תאורה, וצריך להתאמן על צילום הסצנה שוב ושוב עד שתחליטו שהיא מוצלחת. עכשיו זה הזמן בו מתחיל כל ה-'אקשן'! תנו לאמנים הצעירים את הטלפון הנייד, ותראו אותם יוצאים למסע מרתק של יצירת קולנוע!
למתחילים ממש, שאינם מכירים עדיין את פונקציית המצלמה, פשוט חפשו את המילה "מצלמה" בסרגל החיפוש בטלפון שלכם. כולם יודעים איפה המצלמה בטלפון, נכון? מי שלא, פשוט חפשו את המילה "מצלמה" בסרגל החיפוש. לחצו על האייקון של המצלמה, והמסך שלכם יהפוך לעֵינִית. בעזרת מסך העינית אתם יכולים לעצב את הפריים שאתם רוצים להסריט, למסגר את העולם שאתם רוצים להציג. התהליך הזה ידוע כבניית קומפוזציה, והוא אבן היסוד של כל צילום, וכמובן גם של יצירת תוכן וידאו.
ואם מדברים על קומפוזיציה…
קומפוזיציה
קומפוזיציה היא האלמנט הבסיסי ביותר של צילום וידאו. בכל שוט, הילדים הופכים את הסצנות שציירו על הסטוריבורד לפריימים.
קומפוזיציה היא המפתח לספר סיפור מוצלח, מפני שהיא יוצרת את סצנת ההתרחשות, של מתח או של דרמה, למשל. הילדים שלכם ייצרו קומפוזציה בעזרת הטלפון הנייד והחצובה שלו, ויוכלו להזיז את המצלמה ימינה או שמאלה, למעלה או למטה, לקרב או להרחיק אותה – עד שיהיו מרוצים שיש להם פריים טוב.
החצובה והפריים
זוכרים, שהזכרנו בחלק 1 את החצובה, שהחמיאה לגובה של טום קרוז? הצלמים הקטנים שלכם צריכים לקבוע את גובה החצובה, ולהתאים אותה למה שהם בוחרים לצלם. חשוב להוסיף, שיש סוגים שונים של צילומים (שוטים), שמתאימים לתכנים מסוגים שונים. נסקור אותם בקצרה:
צילום בני אדם – צריך להתאים את גובה החצובה לגובה הראש של האדם המצולם. אם האדם המצולם גבוה, אז הצלם הצעיר צריך להתרחק עם החצובה, ולהרים קצת את המצלמה. אחר כך, צריך להשתמש בעדשת ה-"טלפוטו", אם יש לכם כזאת בטלפון. אם האדם המצולם בגובה ממוצע/סביר, הצלם יכול לעמוד קרוב יותר, ולהשתמש בהגדרות המצלמה, הרגילות שהן בדרך כלל עדשה רחבה. בעצם, הוא צריך לעמוד קרוב מספיק, כך שהראש והכתפיים של האדם המצולם נראים בבירור בפריים. אתם תמיד יכולים להציע עזרה לצלם הצעיר במהלך הצילומים, ולעזור בהתאמת גובה החצובה.
צילום בעלי-חיים – יש כמה דרכים לצלם בעלי-חיים, אך המצלמה האידיאלית לכך היא מצלמה עם עומק שדה קצר. זאת אומרת, בזמן שבעל החיים נמצא בפוקוס, הסמארטפון מוריד את הפוקוס מהרקע. צריך לזכור שיש בעלי חיים שנוח יותר לצלם מאשר אחרים.
לדוגמה, ידוע שחתולים עושים מה שהם רוצים, ולאו דווקא את מה שאתם רוצים. אבל, עם קצת מחשבה ותכנון מראש, אפשר להוציא ביצועים מרשימים. למשל, אם אתם רוצים לצלם חתול שרץ במהירות גבוהה, אפשר להגדיר את השוט בזמן שהחתול נח על הספה (כמו שחתולים אוהבים לעשות…) להתחיל להקליט, ואז לעבור לצד השני של הפריים (מחוץ לטווח הצילום, כמובן) ולהאיר על הרצפה בעט לייזר בכיוון מסוים. חתולים משוגעים על נקודות האור האלה! עכשיו, יש לך קטעי וידאו של החתול, שנראה מסוקרן מאוד ממשהו מחוץ לפריים, מתעורר, וטס במהירות לאורך הפריים. זה ייראה מדהים!
אם אתם מצלמים סצנת פעולה עם כלב, הכוללות זריקת מקל, אתם יכולים לדעת, פחות או יותר, איך הכלב יתנהג. הצלם הצעיר יכול להתחיל בצילום רחב, עם חצובה ניצבת מרחוק או עם עדשה רחבה, לפי מה שתכנן בסטוריבורד, למשל: "הילד זורק את המקל רחוק, מחוץ לפריים, הכלב רץ אחריו ונובח, ואז חוזר עם המקל לאחר זמן קצר. הילד לוקח את המקל, משבח את הכלב ומלטף אותו באהבה.״
מיקום הסצנה – כשמתחילה סצנה חדשה בדרך כלל משתמשים בצילום בעדשה רחקה, לונג שוט, כדי שהצופים יבינו היכן הסצנה מתרחשת. למשל, אם הילדים מצלמים בגן שעשועים, הם יכולים לצלם בשוט רחב עם נדנדה בצד שמאל או ימין של הפריים, כאשר שאר המתקנים נראים מאחור. אם עוברים לצלם בתוך הבית, הילדים מצלמים שוט רחב במטבח, בסלון, בחדר שלהם או במסדרון.
אם הילדים רוצים שהסרטון שלהם יתרחש בניו-יורק, הם יכולים להשתמש בתמונה של פסל החירות ברקע, או כיכר טיימס, או מקומות מפורסמים וסמלים מוכרים אחרים. מומלץ להשתמש בדימויים מוכרים בשוט הראשון של הסצנה, כדי שהצופים יוכלו להבין מיד איפה מתרחשת הסצנה. למשל אם הייתם רואים בשוט הפתיחה את מגדל השעון הכי מפורסם בעולם, הייתם יודעים מיד שאתם נמצאים בלונדון.
צילום פעולה – בצילום שיש בו תנועה, למשל ילד שרוכב על אופניים או שני אנשים הנלחמים בקרב, הפוקוס הוא על האובייקטים המצולמים ועל מה שהם עושים. לפעמים טוב יותר לצלם פעולה כאשר המצלמה לא על החצובה, אלא מוחזקת ביד הצלם. לדוגמה, ילד שרוכב על אופניים- הצלם יכול לשכב על הקרקע, ולצלם כלפי מעלה את הילד על האופניים כאשר הוא נוסע ועובר לידו. צילום זה מוסיף אינטנסיביות לסצנה.
לחילופין, אפשר להשתמש בכמה שוטים. למשל, שוט אחד של הילד על האופניים נוסע במהירות לעבר המצלמה. הצילום יפסיק כאשר הילד יפסיק לנסוע. ואז השוט יצולם מאחורי רוכב האופניים, והצלם יכול לצעוק: "אקשן"! רוכב האופניים הקטן יתחיל מייד לנסוע במהירות ולהיעלם באופק. בתהליך העריכה, שני השוטים האלה יחוברו, ויראו את הילד שרוכב אל המצלמה, ואז מעבר למצלמה. זוהי רק דוגמה אחת, מתוך רבות, לדרך שבה אפשר להראות פעולה על המסך.
דוגמאות אחרות יכולות להיות סוגי ספורט שונים, כמו כדורגל. כדורגל אפשר לצלם ממגוון זוויות. תנו דרור ליצירתיות של הילד. דוגמה אחת היא לצלם מאחורי השוער, בעוד אחד השחקנים מבקיע גול.
סצנת קרב – ילדים שאוהבים סרטי אקשן, ירצו אולי ליצור סצנת מלחמה בסגנון הווליוודי.
לפני שמצלמים סצנות כאלו אנחנו ממליצים לבנות ממש כוריאוגרפיה של תנועות ולהתאמן עליה באיטיות, ולא לצלם סצנת קרב מאולתרת. כמובן לא כדאי לנסות משהו קיצוני מדי, כמו למשל, "קפיצת בעיטה" מהקצה של שולחן האוכל…
אבל אפשר בהחלט אפשר לחשוב על הרבה דברים יצירתיים וגם בטיחותיים. כדי להיות בטוחים שאף אחד לא חוטף באמת, השחקנים יכולים "לריב" לאט יותר מאשר בקרב אמיתי, כאילו שהם ב–slow motion , ולעשות מעין ריקוד מהלומות מדומות. השחקן שמקבל אגרוף פשוט מזיז את ראשו לאחור, כאילו שקיבל מכה חזקה, ואז מגזים בתגובתו, הכל בתיאום וללא סיכונים
איך צילום כזה יראה אמיתי? בתהליך העריכה, אפשר להגביר את הקצב של רצף השוטים ב-fast motion כך שזה ייראה כאילו הם נלחמים במהירות גבוהה מאוד. צריך קצת להתאמן, אבל הילדים יכולים ליצור סצנות קרב מגניבות עם השיטה הזאת: לאט בזמן הצילומים/מהר בזמן העריכה זוהי השיטה בה משתמשים הרבה יוצרי סרטים מקצועיים ברחבי העולם.
עוד המלצה: אם מצלמים צילומי פעולה עם כלי-נשק, משתמשים רק בצעצועים! אם יש להם אקדחים, כמו של הקאובאויס במערב הפרוע, מפורים, זה יכול להיות ממש כיף!
במהלך תהליך עריכה, הם יכולים להוסיף אפקטים של סאונד, כמו צלילים של יריות ואפילו צלילים של ההדף מהכדורים.
צילום אווירי – יש שתי אפשרויות לצילום אווירי: להשתמש ברחפן או בצילומים ממאגרי צילומי-וידאו, שהם יכולים להוסיף במהלך העריכה – על כך יהיה אפשר לקרוא בטיפים ליוצרי וידאו חלק 4, שבו נתמקד בעריכת וידאו. צילומים אוויריים יכולים לשמש בפתיחת סצנה חדשה כדי למקם אותה. הם מגדירים את האווירה שבה תתרחש הסצנה (כלומר, סביבה עירונית או כפרית וכדומה). תדאגו לוודא את החוקים המקומיים לגבי רחפנים. בדרך-כלל, ישנם איזורים מסוימים, בהם אסור להטיס רחפנים.
לפעמים, הדרך הכי קלה היא להשתמש במאגרי צילומי-וידאו. אפשר ליצור חשבון כאן אם זו הדרך שבחרתם להשתמש בה. יש מספיק צילומי וידאו אוויריים, הזמינים לשימוש. יש אתרים נוספים, כמו Pixabay. אתרים אלו דורשים רק הרשמה באמצעות דואר-אלקטרוני, ללא הצורך בפרטי בנק או באמצעי תשלום, ותוכלו לקבל גישה לתכנים שלהם לשימוש היצירתי של ילדיכם. חשוב להזכיר, כי שימוש בחלק מהתכנים במאגרים אלו, אכן דורש הכרה במקור הצילום. מדובר במקרים בהם משתמשים בצילום הווידאו ברשתות החברתיות (גם אם בערוץ פרטי או בדף פרטי), ואז ציון המקור ייעשה בחלק שבו מתואר הסרטון (description section). חלק מהתכנים מבקשים את ציון המקור, אך לא כולם מחייבים זאת. עזרו לילדיכם להבין אילו תכנים דורשים ציון מקור, ואילו לא. רוב התכנים נועדו לשימוש חופשי, מבלי ציון המקור או היוצר. במיוחד כאשר השימוש בציולמי הווידאו אינו נועד לשימוש מסחרי, אלא לשימוש הפרטי של ילדיכם. בדף הורדת צילום הווידאו יש את כל המידע בנוגע לזכויות השימוש בתוכן.
מסכים ירוקים ואיך להשתמש בהם
אפשר לרכוש מסכים ירוקים עומדים (עם מתקן רול-אפ) או רק את הבד. אם בוחרים את דרך הפשוטה של הבד הירוק, תצטרכו למצוא מקום מתאים בבית, שבו אפשר לתלות את הבד מהקיר. כמובן שמסך ירוק עם מעמד היא נוחה יותר, משום שאפשר להציב את המסך הירוק בכל מקום שתרצו ולקחת אותו אתכם בסיום הצילומים. כמו כן, מסך ירוק עומד מאפשר לילדיכם, לצלם בחוץ, בזמן הנכון של היום, ללא צללים. טיפ חשוב: צלמים אוהבים ימים אפרוריים לצילומים כדי להימנע מאור חזק מדי, ואותה הגישה נכונה גם לצילומי וידאו.
המפתח לצילומי וידאו טובים עם מסך ירוק הוא לוודא שיש לכם מספיק אור כדי למנוע את הצללים. הצללים משפיעים על איכות הצבעים מאוחר יותר, בשלב העריכה.
אם הצילומים נעשים בתוך הבית, התפאורה האידיאלית תהיה אורות סטודיו (בין 2 ל-4), אשר ממוקמים זה מול זה בקצוות המנוגדים של המסך הירוק. בצורה זו אתם מנטרלים את הצללים.
תוכן הווידאו יכתיב את השימוש במסך הירוק.
המסך הירוק יעיל במקרים הבאים:
- כאשר רוצים לשכפל שחקן, כך שיופיע על המסך בו-זמנית פעמיים או שלוש או יותר. זה טריק מדליק ודורש רק שהשחקן יעמוד במקומות הנכונים לכל צילום של גרסה אחרת של עצמו. עם קצת תרגול וזיכרון טוב לטקסטים, הילדים שלכם יכולים לצלם סצנה, שבה השחקן מנהל שיחה עם עצמו.
- שחקן שמדבר על תכנים כמו אירועי ספורט, בישול ועוד. אפשר לצלם אותם כשדרני חדשות, כאשר מוסיפים את האירועים עליהם הם מדברים בעריכה. שדרני תחזית מזג האוויר משתמשים בשיטה זו כל הזמן. הדרך שבה הם מקיפים מקומות מסוימים על המפה, ומצביעים בדיוק על הטמפרטורות הנכונות היא קצת מסתורית… הם צריכים לדעת איפה נמצאים המקומות והאלמנטים החשובים ברקע. הדרך הקלה היא פשוט לעמוד ולהסתכל למצלמה. לא צריך להסתבך.
- אפקטים מיוחדים, כמו למשל שהשחקן מקבל מכת-ברק. כדאי להשתמש בצילומי וידאו בשביל זה! (לחילופין, תוכלו להשתמש באפליקציות של מציאות רבודה AR, אולם אלו דורשות הרשמה ויצירת מנוי).
וזאת פחות או יותר כל התורה של צילום וידאו!
אם אתם רוצים שילדיכם ילמדו יותר על העולם המופלא של יצירת תוכן וידאו ובמיוחד עריכת וידאו, למה שלא תירשמו אותם לקורס של Tekkie Uni ? אצלנו הם ילמדו אך למצות את מלוא הפוטנציאל העצום שלהם!